JÍDELNÍČKY
menu na 3. týden ke stažení | Polévka | Varianta A – bezmasá | Varianta B – masitá | Zdravotní účinky: |
Pondělí 18.1.2021 | polévka jihočeská kulajda (Alergeny: lepek, mléko, (máslo)) | mexické fazole s kukuřicí na cibuli, rýže basmati (Alergeny: mléko (máslo)) | vepřové nudličky s červenou fazolí na cibuli, rýže basmati (Alergeny: mléko) | Zelenina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, mrkev svým obsahem beta-karotenu je mimořádně účinná v prevenci rakoviny úst, hrtanu, žaludku a střev. |
Úterý 19.1.2021 | polévka z červené čočky, jahel a čerstvých natí (Alergeny: celer, lepek, mléko (máslo)) | marinované Tofu, těstoviny, rajská omáčka (Alergeny: mléko (máslo), lepek, vejce, sója) | hovězí pečeně, rajská omáčka, těstoviny (Alergeny: mléko (máslo), lepek, vejce) | Lykopen z rajčat přispívá ke snížení hladiny cholesterolu, chrání kůži, předchází vaskulárním onemocněním, snižuje hladinu cholesterolu, chrání kůži před negativním UV zářením. |
Středa 20.1.2021 | polévka zeleninová s brokolicí a mrkví (Alergeny: mléko (máslo), lepek) | jahodové palačinky, domácí čokoládový krém (Alergeny: mléko, vejce, lepek) | filátka z lososa s jemnou křenovou omáčkou, brambory s olivovým olejem (Alergeny: lepek, ryba, máslo (mléko)) | Ume ocet vyrovnává acidobazickou rovnováhu pokrmu a obsahuje řadu enzymů zlepšující trávení. |
Čtvrtek 21.1.2021 | polévka se zeleného hrášku, quinoi a dýňového pyré (Alergeny: mléko (máslo), celer) | celozrnný kuskus s brokolicí a cizrnou, sypané mozarellou (Alergeny: mléko (máslo), lepek) | celozrnný kuskus s kuřecím masem a brokolicí, sypané mozarellou (Alergeny: lepek, vejce, mléko) | Quinoa je bohatá na proteiny, vlákninu i vitamíny, stejně tak vyniká obsahem antioxidantů. |
Pátek 22.1.2021 | polévka zeleninová se špenátem (Alergeny: lepek, mléko, (máslo)) | domácí vegetariánská sekaná, brambory s máslem, okurka (Alergeny: mléko (máslo), lepek, vejce, sója) | domácí krůtí sekaná, brambory s máslem, okurka (Alergeny: mléko (máslo), lepek, vejce) | Špenát obsahuje cenné karotenoidy. Draslík obsažený v bramborách má močopudné účinky. |
menu na 4. týden ke stažení | Polévka | Varianta A – bezmasá | Varianta B – masitá | Zdravotní účinky: |
Pondělí 25.1.2021 | polévka z hnědé čočky s Ume-octem (Alergeny: mléko (máslo)) | tofu na smetaně, celozrnný knedlík (Alergeny: mléko, vejce, lepek, sója, stopy sezamu) | svíčková na smetaně, celozrnný knedlík (Alergeny: vejce, mléko, lepek, stopy sezamu) | Celozrnný knedlík z jemně namleté mouky má komplexní obsah živin a vlákniny, která udržuje dobrou peristaltiku střev. |
Úterý 26.1.2021 | polévka celerový krém s rostlinnou smetanou a zelenými natěmi (Alergeny: mléko (máslo), lepek) | obalovaný sýr, připravovaný v parní troubě, brambory s máslem, okurka (Alergeny: mléko, vejce, lepek) | kuřecí nugetky v hrachovém těstíčku, brambory s máslem, okurka (Alergeny: mléko (máslo)) | Celer má protizánětlivé účinky, zlepšuje funkci ledvin, pomáhá detoxikaci těla. |
Středa 27.1.2021 | mrkvičková polévka s brokolicí (Alergeny: mléko (máslo)) | zelené fazolky s babi mrkví na česneku, rýže parboiled (Alergeny: 0) | krůtí nudličky se zelenými fazolkami a baby mrkví, rýže parboleid (Alergeny: vejce, mléko, lepek) | Brokolice je bohatá na sulforany – látky, které mají protirakovinotvorné účinky. |
Čtvrtek 28.1.2021 | polévka hovězí vývar (alternativně zeleninový na objednávku) s pohankou (Alergeny: 0) | těstovinový salát s hráškem, kukuřicí, pórkem a červenými fazolemi, sypané mozzarellou (Alergeny: lepek, mléko, vejce) | těstovinový salát s tuňákem, kukuřicí a hráškem, sypané mozzarrelou (Alergeny: lepek, mléko, ryba) | Konzumací zeleniny podporujeme činnost jater, která jsou zásobárnou vitamínů a regulují metabolismus cholesterolu. Ume-ocet obsahuje důležité minerály a enzymy podporující trávení. |
Pátek 29.1.2021 | polévka rajská (Alergeny: mléko (máslo), lepek) | špenát, vejce, brambory s máslem (Alergeny: mléko, lepek, vejce) | špenát, vepřová pečeně, brambory s máslem (Alergeny: lepek, mléko ) | Mrkev v polévce obsahuje betakaroteny, které jsou výbornými antioxidanty zvyšujícími imunitu. |